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November 15, 2012

Ms. Heather Halsey

Executive Director

Commission on State Mandates

980 Ninth Street, Suite 300

Sacramento, California 95814

And Interested Parties and Affected State Agencies (See Mailing List)

RE: Comments on the Draft Staff Analysis
Parental Involvement Programs, 03-TC-16
Education Code Sections 11500 et al.
San Jose Unified School District, Claimant

Dear Ms. Halsey:

As requested in your letter of October 23, 2012, the Department of Finance (Finance) has
reviewed the Commission on State Mandate’s (CSM) Draft Staff Analysis and Proposed
Statement of Decision to partially approve the test claim submitted by the San Jose Unified
School District regarding Parental Involvement Programs, 03-TC-16.

The Draft Staff Analysis concluded that specific activities contained within Education Code
sections 11504, 49091.10(a), 49091.10(b), 51101(b), and 51101.1(a), as added or amended by
the test claim statutes, impose a partial reimbursable state-mandated program or higher level of
service on school districts within the meaning of article XIlI B, section 6 of the California
Constitution and Government Code section 17514,

Thus, staff recommended that the CSM adopt the Proposed Statement of Decision to partially
approve this test claim as specified below:

1) Education Code section 11504: School districts formed, or school districts with schools
formed, during the reimbursement period that could not have adopted parent involvement
policies prior to the 2002-2003 fiscal year, and that do not receive federal funding, are
eligible for reimbursement for the one-time activity to adopt a parent involvement policy
consistent with purposes and goals set forth in Education Code section 11502.

2) Education Code section 49091.10(a): School districts are eligible for reimbursement for
promptly making all pupil assessments, excluding standardized tests, available for
inspection by a parent or guardian, upon request, in a reasonable timeframe or in
accordance with procedures determined by the governing board of the school district.

3) Education Code section 49091.10(b): School districts are eligible for reimbursement to
arrange for the parental observation of the requested class or classes or activities by the
parent or guardian, upon written request, within a reasonable timeframe and in accordance
with procedures determined by the governing board of the school district.
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4) Education Code section 51101(b): All school districts formed, or school districts with schools

5)

formed, during the reimbursement period that could not have adopted parent involvement
policies prior to the 2002-2003 fiscal year are eligible for reimbursement for the one-time
activity to develop jointly with parents and guardians, and adopt, a policy that outlines how
parents or guardians of pupils, school staff, and pupils may share the responsibility for
continuing the intellectual, physical, emotional, and social development and well-being of
pupils at each schoolsite, as specified in subsections (1) through (3).

Education Code section 51101.1(a): School districts that contain a school where 15 percent
or more of the pupils in a particular school speak a language other than English at home are
eligible for reimbursement to notify parents and guardians of English learners of certain
rights as specified in Education Code subsections 51101(a)(1), (a)(2), (a)(3), (a)(4), and
(a)(11). In addition, these schools must notify such parents of the retention and
promotion policies as specified in Education Code subsections 51101(a)(12) and (a)(16)
and in Education Code subsections 51101.1(b)(2) and (b)(4).

Finance notes the following points:

1

2)

With regard to Education Code section 11504, we acknowledge that certain school districts
are eligible for reimbursement for the one-time activity to adopt a parent involvement policy
consistent with purposes and goals set forth in Education Code section 11502. However,
the cost to a governing board to adopt such a policy is minimal.

With regard to Education Code section 49091.10(a), we disagree with the staff’s
determination that the requirement to make pupil assessments, other than standardized
tests, available for inspection by a parent or guardian constitutes a new program or higher
level of service.

Education Code section 49069 (Stats. 1976, Ch. 1010) states:

Parents of currently enrolled or former pupils have an absolute right to access to any
and all pupil records related to their children that are maintained by school districts or
private schools. The editing or withholding of any of those records, except as provided
for in this chapter [Ch. 6.5, Pupil Records, addressing certain non-material exceptions],
is prohibited. Each school district shall adopt procedures for the granting of requests by
parents for copies of all pupil records pursuant to Section 49065 [addressing the
reasonable charge for transcripts], or to inspect and review records during regular school
hours, provided that the requested access shall be granted no later than five business
days following the date of the request. Procedures shall include the notification to the
parent of the location of all official pupil records if not centrally located and the
availability of qualified certificated personnel to interpret records if requested.

Education Code section 49061(a) defines a “parent” to mean a natural parent, an adopted
parent, or legal guardian. Education Code section 49061(b) defines "pupil record" to mean
any item of information directly related to an identifiable pupil, other than directory
information, that is maintained by a school district or required to be maintained by an
employee in the performance of his or her duties whether recorded by handwriting, print,
tapes, film, microfilm or other means. Education Code section 49061(e) defines "access" to
mean a personal inspection and review of a record or an accurate copy of a record, or
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receipt of an accurate copy of a record, an oral description or communication of a record or
an accurate copy of a record, and a request to release a copy of any record.

We assert that “assessments” fall under the definition of pupil records and parents or
guardians already have a right to inspect these. For example, an individual parent can
make a request to see their child’s test. In addition, Education Code section 49070 allows
parents or guardians to challenge the content of any pupil record and describes the
administrative proceedings to do so, including the superintendent’s authority to order a
pupil’s grade to be changed. Without access to assessments, or tests, under the definition
of pupil records, a parent would not be able to challenge a grade. The requirement for
schools districts to make pupil records, including assessments, available for inspection by a
parent or guardian existed prior to January 1, 1975. Therefore, Education Code section
49091.10(a) does not constitute a new program or higher level of service beyond what was
required by the former statutes and would not require a subvention of funds pursuant to
section 6 of Article XIIlI B of the California Constitution.

3) With regard to Education Code section 49091.10(b), we disagree with the staff’s
determination that arranging for a parental observation of a requested class or activity
constitutes a new program or higher level of service. The law does not prescribe when
these meetings must take place and since any observation of a class or school activity
would be within the normal working hours of the school, districts should be able to
accommodate these requests without incurring additional costs.

4) With regard to Education Code section 51101(b), we acknowledge that school districts are
eligible for reimbursement for the one-time activity to develop jointly with parents and
guardians, and adopt, a policy with specific content related to parental involvement.
However, we note the law requires one policy to be developed and adopted at a district
level, not a separate policy for each school site. Thus, we assert that the cost to a
governing board is minimal.

Pursuant to section 1181.2, subdivision (c)(1)(E) of the California Code of Regulations,
‘documents that are e-filed with the Commission on State Mandates need not be otherwise
served on persons that have provided an e-mail address for the mailing list.”

If you have any questions regarding this letter, please contact Elisa Wynne, Principal Program
Budget Analyst at (916) 445-0328.

Singetely,

NICK SCHWEIZER
Program Budget Manager





